Microsoft tocmai a făcut o investiție masivă în OpenAI, producătorul de ChatGPT. Iată de ce

gettyimages-1246127199.jpg

Microsoft colaborează cu OpenAI din 2019, înainte ca OpenAI să devină un succes masiv cu serviciile sale de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT și DALL-E. Și acum, Microsoft a declarat că va extinde parteneriatul cu o investiție multi-miliarde dollar pe o perioadă de mai mulți ani.

Investiția va continua să finanțeze cercetarea companiei de inteligență artificială și să ajute la dezvoltarea unei tehnologii "din ce în ce mai sigure, utile și puternice", conform OpenAI.

De asemenea: Ce este ChatGPT și de ce contează? Află tot ce trebuie să știi

Microsoft a anunțat că va implementa modelele OpenAI în produsele sale pentru consumatori și întreprinderi și "va introduce noi categorii de experiențe digitale construite pe baza tehnologiei OpenAI".

Niciuna dintre companii nu a dezvăluit valoarea investiției, dar surse au dezvăluit că aceasta va fi de 10 miliarde de dolari pe parcursul mai multor ani, conform Bloomberg. Această finanțare vine după investiția inițială pe care Microsoft a făcut-o în 2019 în valoare de 1 miliard de dolari, și cea de 2 miliarde de dolari din anii următori.

O astfel de investiție mare ar putea părea un risc mare pentru Microsoft. Cu toate acestea, rata de rentabilitate pare promițătoare, conform analistului Gartner Jason Wong, care se axează pe Microsoft.

"Gartner estimează că până în 2025, piața pentru software-ul AI va atinge aproape 134,8 miliarde de dolari", a declarat Wong. "Pe baza acestei proiecții, ar trebui să existe destul spațiu pentru ca Microsoft să obțină un ROI pozitiv din parteneriatul lor cu OpenAI."

Serviciul Azure al Microsoft va fi furnizorul exclusiv de servicii de cloud computing al OpenAI, alimentând toate încărcările de lucru OpenAI în cercetare, produse și servicii API.

"AI devine următoarea tehnologie definitorie a cloud computing-ului și un ingredient secret pentru aplicațiile construite și rulate în cloud", a declarat Wong. "Această parteneriat exclusiv între Microsoft și OpenAI, care rulează pe Azure Cloud pentru toate cercetările, API-urile și produsele OpenAI, va atrage atât afacerile, cât și următoarea generație de startup-uri tech care se dezvoltă în cloud pentru a crea noi valori."

Microsoft a anunțat recent disponibilitatea serviciului Azure OpenAI, permițând astfel întreprinderilor să beneficieze de modelele OpenAI cu avantaje suplimentare pentru afaceri. Comunicatul de presă despre această rundă nouă de investiții a evidențiat detalii din acea primă anunțare, în timp ce a subliniat, de asemenea, intenția companiei de a face serviciile sale disponibile pe o scară mai largă.

"În această următoare fază a parteneriatului nostru, dezvoltatorii și organizațiile din diverse industrii vor avea acces la cea mai bună infrastructură de inteligență artificială, modele și unelte cu Azure pentru a-și construi și rula aplicațiile," a declarat CEO-ul Microsoft, Satya Nadella.

De asemenea: Am petrecut o oră cu un chatbot AI nou inspirat de ChatGPT și poate voi muri de râs

Imensul succes al ChatGPT de la lansare, în noiembrie, a oferit probabil un impuls suplimentar pentru investiția Microsoft. În decurs de o săptămână de la lansare, chatbot-ul a cules peste un milion de utilizatori. Când vizitați acum site-ul ChatGPT, vă întâlniți adesea cu un mesaj "la capacitate" din cauza numărului mare de persoane și a serverului care nu poate procesa solicitarea dvs.

În prezent, chatbot-ul este gratuit, însă în ianuarie, OpenAI a anunțat pe serverul său Discord că în curând o versiune plătită și profesională ar putea fi disponibilă publicului. Compania de cercetare AI a postat chiar o listă de așteptare, care indică faptul că noul serviciu va oferi utilizatorilor un serviciu care este mereu disponibil (fără ferestre blackout), răspunsuri rapide de la ChatGPT și mesaje nelimitate.

Cu toate acestea, au existat câteva probleme pe parcurs: În decembrie, Stack Overflow a blocat temporar răspunsurile generate de ChatGPT după ce utilizatorii au trimis răspunsuri la problemele de codificare care păreau plauzibil corecte, dar erau de fapt false. Și din cauza preocupărilor legate de impactul negativ asupra învățării elevilor, siguranța și acuratețea conținutului, accesul la ChatGPT a fost interzis și în rețelele și dispozitivele școlare din orașul New York.

Investiția vine după ce Microsoft a anunțat o mare rundă de concedieri, cu 10.000 de angajați care își pierd locurile de muncă, în încercarea companiei de a-și alinia costurile cu veniturile și cerințele clienților, conform lui Nadella.

Articole relevante

Mai multe informatii >>